خشکسالی یک احساس غریب نیست واقعیتی است که بیش از نیمی از جهان با آن روبروست و همه براین باورند که امسال باید با تشنگی دست و پنجه نرم کنند و همه باید با اراده جمعی و همیشگی خود آماده نبردی سنگین با خشکسالی و کم آبی باشند .
در شرایط کنونی نیمی از کشور ( 15 استان ) در معرض خطر شدید خشکسالی قرار دارند و در حال حاضر نشانه های اولیه خشکسالی در آنها حادث شده است اثرات کشنده خشکسالی بیشتر روی آن دسته از محصولاتی که وابستگی شدیدتری به بارندگی دارند نمایان شده است وضعیت خشکسالی در طی اسفند 1386 و فروردین 1387 در چهل سال گذشته از همه سالها بیشتر بوده است میزان بارندگی از ابتدای سال 1386 تا اول فروردین 1387 حدود 190 میلیارد متر مکعب و میزان متوسط بارندگی در کشور 120 میلیمتر بوده است . این رقم نسبت به دوره مشابه سال قبل 46 درصد و نسبت به دوره طولانی 40 سال گذشته 43 درصد کاهش نشان می دهد . سرمای شدید زمستان 1386 در بسیاری از شهرهای صنعتی و آلوده مثل تهران ، اراک ، شیراز ، مشهد ، تبریز ، کرج و اهواز اثرات گلخانهایی زیادی جای گذاشته که همین ها نشان های عمده خشکسالی و کاهش بارندگی است .
کمبود منابع آبی پایدار از چالش های مهم بخش کشاورزی است. سنتی بودن سامانه آبیاری کشور باعث مصرف و هدر روی آب در سطح مزارع شده و تلاشهای انجام شده در جهت توسعه آبیاری تحت فشار و  قطره ای کافی نبوده، به طوری که حتی در نقاطی که  آبیاری تحت فشار توسعه پیدا کرده میزان مصرف اب کاهش نیافته است، زیرا به موازات آن سطح زیرکشت نیز افزایش پیدا کرده است . جایگزین کردن روش های جدید و ایجاد پوشش نهرهای آب ، جلوگیری از تبخیر آب ، پوشش کف کانالهای آبرسانی و جلوگیری از نفوذ آب در خاک از جمله اقداماتی است که باید در مزارع کشور انجام شود .
تا کنون خسارت احتمالی خشکسالی برآورد نشده است اما پیش بینی های انجام شده در صندوق بیمه کشاورزی کشور حکایت از آن دارد که این صندوق احتمالاً با پرداخت 500 میلیارد تومان خسارات مواجه خواهد بود بسیج هفت وزارتخانه برای مقابله با آثار خشکسالی حکایت از گستردگی آثار زیانبار این پدیده  دارد .  وزارتخانه های کشور ، جهاد کشاورزی ، اقتصاد ، کار ، نیرو ، بهداشت و دفاع برای کاهش آثار ناشی از خشکسالی بسیج شده اند.
در سال جاری به منظور مقابله با خشکسالی و کاهش خسارت های ناشی از این پدیده انتقال آب با لوله در آبهای زیرزمینی باید مد نظر قرار گیرد زیرا چاه ها بیشترین خسارت را در شرایط خشکسالی متحمل  خواهند شد. 
بایستی بدانیم که مشکل و معضل کم آبی تنها مختص ایران نیست بکله طی سالهای اخیر به یک معضل جهانی تبدیل شده است عجیب نیست اگر در این عصر و زمانه آب را کیمیا بدانیم نه ترکیب یک اتم اکسیژن و دو اتم هیدروژن.
بحران آب را در ایران جدی است ایران با روند بحران شدید و مزمن آب روبروست که پیامدهای مخرب آن برای نسل های اینده نیز بطور جدی نگران کننده و جبران ناپذیر است . در حال حاضر آب به صورت کالایی اقتصادی ، استراتژیک و امنیتی که تحولات منطقه ایی و مهمی را رقم می زند درآمده است .
کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل هدر رفتن آب فرسودگی شبکه های داخلی مشترکان است. منازل قدیمی دارای لوله کشی های بسیار فرسوده بوده و حدود هشت درصد از هدرروی ها مخصوص چنین  شبکه هایی است . یکی از بهترین راهای مقابله با کم آبی تفکیک آب اشامیدنی از سایر مصارف است   هزینه ایی که برای آب شرب صرف می شود تقریباً ده برابر هزینه سایر مصارف است .
تصویر کلی نشان از بدتر شدن اوضاع در سالهای آینده دارد زیرا گرم شدن کره زمین موجب کاهش بارندگی و افزایش تبخیر آب و تغییر الگوی ذوب برف ها در مناطق کوهستانی شده است. فقط آبریزها و مناطق باتلاقی ، ایجاد تعادل در صرفه جویی و مصرف آب ، تغییر نگرش ها نسبت به آب ، تعمیر تأسیسات زیربنایی فرسوده ، افزایش هزینه های کشاورزی برای مصرف آب ، کاهش آلوده سازی آب و مطالعه بیشتر سامانه های آبرسانی از  راهکارهای مقابله است.
سرمایه گذاری روی آب معدنی از دیگر راه حل های کاهش هدررفتن آب در بخش مصرف خانگی محسوب می شود. در بخش کشاورزی نیز یکی دیگر از راه های مقابله با خشکسالی کشت گلخانه ای و استفاده از توری های سایبان (

شید گلخانه) بوده که موجب کاهش چشمگیر مصرف آب در فصول گرم سال می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به تاثیرات مثبت توری های سایبان به این

سایت مراجعه بفرمایید.

 


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها